19. sep, 2012

Blogg-Onsdagen den 19 september

.................................................................................................

Namnsdag: Fredrika

http://www.birthday.se/namn/fredrika/

 

.................................................................................................

 

Solen sken i stora delar av dagen men lite senare på kvällen regnade det och det var kyligt ute.

 

.................................................................................................

 

Tvättade idag och hängde ut den men fick allt springa och hämta den innan den var torr för det började regna. Typiskt men man är ju van efter den här sommaren.

När avregleringen av apoteksmonopolet skulle göras så pratade man om att det skulle bli bättre men redan då visste man att det skulle bli sämre för man såg ju med posten hur det gick.

Jag har nu fått uppleva trasslet med de nya apoteken Hjärtat och Droghandel med flera att helt plötsligt var det inte så lätt att få ut sin medicin.

Läkaren hade skrivit ut receptet på två sorters mediciner bland annat en sort för magen då man har problem med svår halsbränna som heter Omeprazol Apofri som jag själv har hittat eftersom den är receptfri och jag har blivit hjälpt med denna.

Men nu finns det ganska många olika Omeprazolsorter och jag har provat ett flertal av dessa som inte hjälpt mig men denna Omeprazol Apofri har jag letat efter på många platser i mina hemtrakter men inte hittat men så var jag i Stockholm och dessa hittade jag på Apoteket Tidlösan på Ekerö.

Doktorn skrev nu ut dessa så jag skulle slippa och åka till Ekerö varje gång de tog slut och han skrev också att de inte kunde bytas ut. Jag hade tänkt lösa ut medicinen på Apoteket i Gamleby som heter Hjärtat så jag ringde men hamnade i Stockholm och hon sa att jag inte kunde få den medicinen i Gamleby för den inte tillhörde samma leverantör!????????????.

Vadå inte tillhörde samma leverantör??? Jag förstod ingenting...Tyckte då att de kunde beställa medicinen från den andra leverantören men det gick absolut inte sa hon. Till slut fick jag telefonnumret direkt till Gamleby och vad hon sa där så förstår jag ännu mindre nu....

Fick då åka till Ekerö så jag kunde få tag i dessa tabletter och där sa en annan kvinna att förr när Apetek var Apotek som en enda stor enhet ja då fanns all medicin tillgänglig och fanns den inte hemma på lager så beställde man hem den och det kanske tog några dagar extra men alla fick sin medicin de skulle ha men så är det inte längre......

Idag har Apoteket Hjärtat sina mediciner, Apoteket Tidlösan sina mediciner och Apotket Kronans Droghandel sina och det beror alltså var man bor och vilken medicin man får.

Eftersom min medicin Omeprazol Apofri var receptfri så fanns det inga subventioner på den utan jag fick betala samma pris per burk som jag har gjort förut och behövde alltså inget recept på denna. En burk med 28 tabletter kostar 117 kr...medan min granne som har en annan sort av den som finns lokalt hemma bara behöver betala en bråkdel av den summan.

Ja så var det med den avregleringen som sa...att det skulle bli billigare medicin...att det skulle bli mer lättillgängligt..

Samma sak kommer att hända med Bilprovningen som också avregleras och privatiseras....det kommer att bli så dyrt att besikta bilen att ingen med normallön kommer att ha råd med detta...att det kommer att bli så långt att åka för att besikta bilen att man får ta in på hotell för att klara resan....och nu när de vill att bara auktoriserade verkstäder ska få plocka ner en bil i smådelar..alltså de vill ha bort alla hobbyälskande mekare som sköter om sina bilar för att finåka ett hundratals mil varje år...som är en katastrof för samhället...

Kanske regeringen bara vill ha nya bilar upp till två år ute på vägarna och sen skrotas för då behövs ingen bilprovning....men även om skrotar finns kan vi inte ta hand om allt...vi kan inte bara producera och sedan kasta utan vi måste använda det till det inte går att använda längre. Det gäller allt.

 

................................................................................................

 

Sitter och tittar på ett tidningsurklipp från en 29 mars 2006 där det är bild på mannen som dödade en kompis och klasskompis till mig och det står att han blev dömd till livstids fängelse för mordet då han slog ihjäl henne med en yxa för hon inte ville vara tillsammans med han längre. Men det står också att han var dömd två gånger innan för misshandel av de som han levt med. Vilken hemsk man och låt han inte få komma ut och göra flera illa!

Vet vilken chock det var när jag första gången jag läste denna artikel då jag såg först att kvinnan var från Borlänge och jag tänkte Marita bor där och sen läste jag Marita och allt stämde och sedan hämtade jag sista kortet och hälsningen från henne och hon skrev att hon inte kunde komma på klassträffen som vi hade planerat men som inte blev av och hon hälsade till alla. Vila i frid Marita!

 ................................................................................................

 

Fr.o.m. 2011 kommer det ske fyra förändringar i namnlängden.

 

* Gurli kommer få lämna plats åt Fatima den 28:e augusti

* Regina kommer få lämna plats för Kevin den 7:e september

* Helmi kommer få lämna plats för William den 6:e april

* Sam läggs till tillsammans med Samuel den 1:a september

 

Detta sedan Namnlängdskommittén reviderat namnens betydelse och fått fram att:

 

Gurli inte är ett arabiskt namn som man ämnat den 28:e augusti för och ersätts då istället av Fatima. 

 

Roy som man tidigare trott betyda "konung" på latin istället kommer ifrån keltiskans "Röd", vilket gör att Regina som betyder "drottning" på latin byts ut mot Kevin, som betyder "vacker" på keltiska.

 

Både William och Sam har ansetts som smeknamn och har således inte fått vara med i namnlängden, men anses nu som etablerade förnamn och tar därmed plats.

.................................................................................................

Senaste kommentaren

18.11 | 13:13

Hej Gunnar! Ja så så länge sedan det var!
Hoppas allt är bra med dig.
Tack för du kollar och gillar min sida.
Sköt om dig! Kram /Eivor

28.10 | 19:00

Hej Eivor!
Länge sedan vi sågs.Sett din fina blogg o foton. Hälsningar

12.09 | 16:26

Hej. Kul att du skriver om vallonen. Håller helt med dig att det vore underbart om vallonen kunde få liv igen med danser till populära orkestrar.jag minns med glädje den tiden..var det 1800 nyårsafton

04.05 | 19:28

Såå roligt att få ett samtal från dej

Dela den här sidan