Så minns jag den gamla dansbanan Åmota även kallad Komota

 

 

Här återges en berättelse som Berndt Axelsson, Rosenfors skrev någon gång på 1990-talet.

Tack Berndt för jag får återge ge den här och delge mina läsare den fina berättelsen.


        

  Så minns jag den gamla dansbanan Åmota även kallad Komota

För några år sedan var jag på cirkelledarträff.
På programmet stod "Föreningslivet förr och nu" och där ingick också "Den gamla dansbanan."


För mig låg "Den Gamla Dansbanan" på väg från Rosenfors mot Lilla Aby där Gårdvedaån rinner ut i Emån och det kallades för Åmota.
Nedanför dansbanan fanns en kohage och då blev det i folkmun Komota.


Rosenfors Idrottsklubb RIK bildades år 1926 och för att förbättra föreningens ekonomi beslutades 1929 att bygga en dansbana.
Det är oförklarligt hur dessa ungdomar kunde genomföra denna byggnation.
De fick hjälp av lantbrukare Nils Nilsson från Stora Aby även kallad Nisse i Bonnes som bidrog med material till dansbanan då den byggdes också på hans markområde.

Det här med dansbana var inte populärt hos dom äldre i samhället för det ansågs hos många som ett syndens näste.
En frireligiös församling från Rosenfors hade möte därute och bad till Gud att det skulle förstöras av eld och vatten. De blev sannerligen bönhörda , brand utbröt aldrig men regnet gjorde det vid många festtillfällen.

Entrén var 50 öre och varje dans kostade 10 öre. En dans var gratis och det var "Damernas" men de andra fick pojkarna betala.
Det fanns flera aktiviteter och inte bara dans. Där fanns pilkastning, tombola, skjutbana och konditori med kaffeservering som flickorna Berta Pettersson och Helga Sandahl ordnade med.
Det kostade 25 öre för kaffe med bröd.

Ordningsvakter vid danserna var Henrik Svensson och hans son Pär. Henrik hade en vegamössa på sig och på den fanns ett band som det stod ordningsvakt på.
Vi småpojkar som inte fyllt 15 år fick inte vara kvar på dansen längre än till klockan 21 och då kom Henrik fram och säger till mig
-Nu får du gå hem pojk annars kommer din mor efter dig.

Den första orkestern från orten som stod för musiken på danserna var Spelmanspojkarna och gruppen bestod av Knut Mellberg, Elis Thyrén och Vide Karlsson i Ellarebo och året är 1933.
Året efter utökas denna trio med bröderna Eskil och Tore Frost, Edvin Nilsson, Egon Mellberg, Tage Engström och Gösta Johansson. Nu heter orkestern Tipp Topp Band.

Många ungdomar knöt kärlekens band vid danserna i Komota som det går många historier om som jag inte kan relatera till.
Jag hade en arbetskamrat, Ringborg Svensson och han var också RIK:s genom åren bästa målvakt och han berättade för mig att han träffade sin fru Margareta vid danserna i Komota. De var sedan gifta i mer än 50 år innan Ringborg gick bort för några år sedan.

Orkestern Tipp Topp Band blev mycket populära då de spelade vid många danser i Barmshult, Frödinge, Broarna i Lönneberga och Kungsbroparken i Kvillsfors. Mycket omtyckt var Egon Mellberg då han bidrog med vacker sång till alla danser.

Så kom andra världskriget 1939 och då låg Lili Marlen på allas våra läppar.
Detta år får Rosenfors Bruk en ny ägare Direktör Oskar Emanuel Johansson även kallad STORJOHAN. Nu får bruket och samhället ett väldigt uppsving. Han startar en pistolverkstad där 225 personer arbetar 3-skift.
Storjohan bygger fastigheter åt både arbetare och tjänstemän. Det kommer folk från hela Sverige till Rosenfors för att arbeta här. Uppe från Umeå kom en arbetare som hette Åke Edvard Holmberg och han var en duktig musiker och blir då medlem i Tipp Topp Band.
Nu bytte orkestern namn och det blev till mycket populära Åke Edvards Orkester.

Andra orkestrar som bidrog till festglädjen i Komota var Bröderna Larssons från Silverdalen, från Virserum kom Viggo Band och Sven Svingers och från Hultsfred kom Roxy, Monaco och Holgers Orkester.

En lördagskväll 1942 slog föreningen på stort och då engagerades en Stockholmsorkester som heter Artur Östervalls med flera populära musiker som Sune Valdemar, Seymor Östervall och Tore Erling.
De kom med tåg till Rosenfors station och vi var några pojkar där som fick låna en vagn av stinsen Lundvall så vi drog deras instrument ut till Komota.
Men det blev ingen trevlig kväll för det regnade hela tiden och det kom inte många besökare.
Hur skulle föreningen klara av att betala deras gage på 250 kronor?

Sven Janalm fick gå hem till sina föräldrar och låna pengar och så var det ordnat.
Rosenforstaxi Arvid Nilsson kom sedan och hämtade orkestermedlemmarna och skjutsade dem till Hultsfred där de skulle sova över på natten.
På söndagskvällen hade föreningen ordnat dans och nu spelade Åke Edvards Orkester och det blev en mycket lyckad kväll med många deltagare.
Sven fick tillbaka sina pengar och det blev en slant över sedan Åke Edvards Orkester fått sitt gage.

Danskvällar ordnades fram till året 1945. Föreningen fick hård konkurrens om danskvällarna av Målilla och Lillesjö Festplats i Mörlunda.

Direktör Johansson bygger på hösten 1945 Rosenfors Medborgarhus som invigs 6 januari 1946.
Medborgarhuset i Rosenfors blir ett mycket populärt resmål och där ordnas många danskvällar.
Några föreningar har under sommarsöndagar möten och samlingar ute vid Komota.

Men parken avvecklas helt 1948.


Berndt Axelsson
Rosenfors

Kommentarer

28.03.2021 18:56

Claes-Göran Odengrund

Intressant läsning. Min far Artur Jonsson i Odensås har berättat om komota, som han alltid sa.

22.10.2014 22:02

Björn Loord

Mycket intressant berättelse .Jag trodde jag visste det mesta om hembygden
men detta var nytt för mig .Tack för att Ni lägger ut !

20.10.2014 22:53

Staffan Roselius

Fin sida du har! Den återkommer jag gärna till. Intressant skildring av Åmota, som jag är lite för ung för att ha upplevt själv.

Senaste kommentaren

18.11 | 13:13

Hej Gunnar! Ja så så länge sedan det var!
Hoppas allt är bra med dig.
Tack för du kollar och gillar min sida.
Sköt om dig! Kram /Eivor

28.10 | 19:00

Hej Eivor!
Länge sedan vi sågs.Sett din fina blogg o foton. Hälsningar

12.09 | 16:26

Hej. Kul att du skriver om vallonen. Håller helt med dig att det vore underbart om vallonen kunde få liv igen med danser till populära orkestrar.jag minns med glädje den tiden..var det 1800 nyårsafton

04.05 | 19:28

Såå roligt att få ett samtal från dej

Dela den här sidan