Antal portioner 4
Det behöver du
4 st Kycklingfiléer
Potatis
smör
cocosolja (kallpressad ekologisk)
3 dl grädde
3 st vitlöksklyftor rivna eller pressade
1 tsk dragon
1 tsk rosmarin
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk gurkmeja
tomat
Himalyasalt med jod
vitpeppar
Kycklingfilé med potatisvåffla
Hur man
Lägg i en smörklick och någon tsk cocosolja i en stekgryta eller en stekpanna och lägg i
de sköljda kycklingfiléerna och strö lite salt och vitpeppar på filéerna och bryn de på bägge sidorna och sedan häll på grädden.
Lägg i de rivna eller pressade vitlöksklyftorna,
gurkmejan, dragon, rosmarin och låt allt puttra tills kycklingen är riktigt genomstekt och klar ca en halvtimme om den var färsk eller upptinad före.
Smaka av med lite mer salt och peppar om det behövs.
.
Meda kycklingen puttrar i grytan skalar man potatisen och grovriver den och blandar i lite salt.
Ta fram våffeljärnet och lägg i en klick smör och lägg i av potatissmeten och grädda potatisvåfflan
tills den är gyllenbrun och lite frasig.
Smaklig måltid!
Antal portioner 4
Det behöver du
Falukorvsgryta
Hur man
Skölj och ansa grönsaker och rotfrukter
och skär i skivor.
Falukorven och potatisen skärs i skivor.
Allt läggs ned
i en kastrull och fylls på med vatten så det täcker allt.
Ha i alla kryddorna och även lite av persiljan men spara några persiljekvistar att garnera med och tillsätt senapen.
Salt behöver man egentligen inte
använda eftersom det är salt i korven men efter smak och tycke så kan man även tillsätta lite salt.
Låt det puttra tills grönsaker och potatis känns lite mjuka.
Smaka av.
Njut av en god och varm
Falukorvsgryta.
Antal portioner 4
Det behöver du
Gräddig kycklingfilé med varm potatissallad
Hur man
Antal portioner 4
Det behöver du
Baconlindad fläskfilé med vitlök och tomatblandning och potatispuré
Hur man
Ugnstekt torsk med kräftor
Hur man
Antal portioner 4
Det behöver du
Kålpudding i stekpanna
Hur man
Antal portioner 4
Det behöver du
Sallad och fruktsallad
Hur man
Antal portioner 4
Det behöver du
Eivors kycklingfilépanna med päron och vitlök
Hur man
Skölj och skär kycklingfiléerna i två delar.
Salta och vitpeppra lite på dem och stek dem i smör i en stekpanna tills de är färdiga med en klar köttsaft när du trycker på dem.
Ta fram en bunke eller en skål och
pressa ned vitlöksklyftorna och blanda i
creme fraiche, grädde, mjölk, Dijonsenapen, honung, det tärnade päronet.
Krydda lite med ingefära, svartpeppar, salt och vitpeppar.
Rör om och häll allt över kycklingen i pannan
och låt det småputtra en stund.
Servera ris och sallad till.
Äpplechips
Hur man
Antal portioner 4
Det behöver du
Köttgryta på Elvis vis
Hur man
Antal portioner 4
Det behöver du
Eivors goda fisk i ugn
Hur man
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsform med smör.
Lägg i fiskblocket.
Salta och peppra.
Klipp dillen över fisken.
Häll ca 1 dl chilisås på
fisken.
Skiva tomaten och lägg den på fisken.
Häll grädden över fisken.
Sätt in formen i ugnen.
Ösgrädden några gånger över fisken.
Ugnstid ca 40 min
Servera potatis eller ris till.
Gärna någon sallad också.
Smaklig måltid!
Antal portioner
Det behöver du
Grynkorv
Hur man
Antal portioner 4-5 pers
Det behöver du
Berusad kyckling
Berusad kyckling
Hur man
Antal portioner 4
Det behöver du
Falukorv på potatis och grönsaksbädd
Hur man
Antal portioner 4
Det behöver du
Ett litet recept på Krokodil
från Lokaltidningen Nordöstran 27 april 2011
i ett reportage med Roger Jonsson på Tempo i Vimmerby som är handlaren som säljer
exotiskt kött som tex. krokodil, bisonoxe,känguru, struts, alligator, springbock, kamel, zebra och pytonorm
4 st krokodilfiléer á cirka 130 g
1 kopp mjöl
1 kopp mjölk
1/2 kopp malda pekannötter
1 ägg
1 kopp ströbröd
Till såsen:
1 hel färsk mango skuren i bitar
3 msk hackade pekannötter
1 hel färsk papaya skuren i bitar
2 cl rom
3 msk brunt socker
1 kopp vatten
3 msk smör
Krokodil
Hur man
Platta ut krokodilfilén med en köttklubba till filéerna är cirka 5 mm tjocka.
Pudra över dem med mjöl och doppa de sedan i ägg blandat med mjölken.
Blanda ihop de malda nötterna med ströbrödet och vänd filéerna i blandningen.
Stek i en blandning av matolja och smör och servera tillsammans med såsen.
Salta och peppra efter egen smak.
Såsen:
Smält smör i en panna och sautera pekannötterna, tillsätt socker och rör om i ca 2 min.
Tillsätt sedan mango och papayabitarna som ska mosas. Häll sedan i vatten och låt koka, häll i rommen.
Låt
sedan koka ihop ca 15 min på svag värme.
Servera maträtten med ris.
Antal portioner
Det behöver du
150 g margarin
150 g vetemjöl
150 g kokt pressad kall potatis
Fyllning:
Äppelmos utan socker
Sockerfri laggtårta
Hur man
Med sockerfritt äppelmos som fyllning blir det här en helt sockerfri tårta.
1.Hacka fettet med mjöl och potatis. Arbeta snabbt ihop till en deg som får vila
kallt en stund.
2. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rund botten som naggas.
3. Lägg bottnarna var för sig på smord eller bakpappersklädd plåt och grädda ca 10 min i 225 graders värme.
4. Lägg ihop tårtan med (sockerfritt) äppelmos mellan varje botten. Servera ev vispad grädde till.
Antal portioner 2
Det behöver du
1 stort moget päron
100 g keso
4 tsk tjock grädde
1 tsk socker
4 valnötskärnor
Pärongott för två
Hur man
Halvera päronen.
Ta bort kärnhuset.
Rör keson smidig med grädde och tillsätt 1 tsk socker.
Lägg kesoblandningen på päronhalvorna
och garnera med valnötskärnor.
Antal portioner 4
Det behöver du
4 smörgåsgifflar
1 burk tonfisk
6 dl riven ost
½ knippa dill, finhackad
½ dl vispgrädde
2 äggulor
salt, peppar
Ostfyllda gifflar
Hur man
Låt tonfisken rinna av.
Rör ihop tonfisk, ost, dill, grädde, äggulor och kryddor.
Snitta gifflarna som korvbröd och lägg dem med snittytorna uppåt
i en ugnsäker form.
Fördela fyllningen i bröden. Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter.
Servera med sallad.
Antal portioner 2 pers
Det behöver du
1 påse djupfryst Kinamix
1 burk tonfisk (i vatten)
krossad svartpeppar
Kinamix med tonfisk
Hur man
Blanda den djupfrysta kinamixen med tonfisken i en kastrull och låt allt bli varmt och krydda med svartpeppar efter smak.
Servera gärna sallad och varma vitlöksbaguetter
till.
Snabbt enkelt billigt nyttigt och gott.
Antal portioner
Det behöver du
2 hg köttfärs
0,5 dl finhackad gul lök
0,5 dl finhackad purjolök
2 msk finhackad vitkål
1 dl böngroddar
salt, peppar
Pannkakssmet
1 dl vatten
1,5 dl mjöl
1 dl mjölk
1/4 tsk bakpulver
1 ägg
olja, salt, vitpeppar
Vårrullar
Hur man
Blanda till pannkakssmeten och låt den stå en stund.
Fräs under tiden köttfärsen och grönsakerna i en het panna så
att de knappt får färg.
Avsmaka med salt och peppar.
Grädda pannkakorna i en stekpanna på svag värme utan att vända dem så att de är genomgräddade men bleka på bägge sidor.
Lägg
upp dem på smörpapper.
Låt dem svalna och lägg sedan några matskedar av fyllningen i varje pannkaka och rulla ihop dem.
Pensla med äggula i skarven och fritera dem i olja.
Antal portioner 6-8 port.
Det behöver du
Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g margarin eller smör
2½ msk vatten
Fyllning
2 dl mjölk
1 dl tunn grädde
3 äggulor
2 msk maizena
2 msk socker
(2 tsk citronsaft)
3 bananer
Maräng
3
äggvitor
1 dl socker
Bananpaj
Hur man
Blanda mjöl och matfett med gaffel i en skål till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop allt till en deg.
Kavla ut degen och lägg den i en pajform.
Gör en stadig kant av degen på pajformens kant, då glider den inte ner mot formens botten under gräddningen.
Grädda pajskalet pajskalet i 225 graders ugnsvärme i ca 20 min.
Blanda alla ingredienserna till fyllningen
utom bananerna. Låt fyllningen koka upp under kraftig vispning på ej för stark värme.
Skiva bananerna, lägg dem i pajskalet, häll på krämen.
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret
i en fin stråle under fortsatt kraftig vispning. Bred marängen över krämen som ett toppigt moln. Grädda pajen i 175 graders ugnsvärme ca 10 min tills marängen fått läcker färg.
Antal portioner
Det behöver du
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
4 dl mjölk
4 ägg
saft och skal från ½ ctron
Fyllning
2 dl vispgrädde
2 dl blåbär
florsocker
Pannkaksrulle med blåbärsgrädde
Hur man
Blanda mjöl och salt och vispa i hälften av mjölken. Vispa ner resten tillsammans med äggen.
Häll smeten i en smord långpanna.
Grädda i ugnen vid 225 grader i ca
20 min.
Lossa pannkakan, stjälp upp den och låt den kallna.
Vispa grädden, rör i blåbären och smaksätt med socker.
Bred fyllningen över pannkakan och rulla ihop.
Senaste kommentaren
18.11 | 13:13
Hej Gunnar! Ja så så länge sedan det var!
Hoppas allt är bra med dig.
Tack för du kollar och gillar min sida.
Sköt om dig! Kram /Eivor
28.10 | 19:00
Hej Eivor!
Länge sedan vi sågs.Sett din fina blogg o foton. Hälsningar
12.09 | 16:26
Hej. Kul att du skriver om vallonen. Håller helt med dig att det vore underbart om vallonen kunde få liv igen med danser till populära orkestrar.jag minns med glädje den tiden..var det 1800 nyårsafton
04.05 | 19:28
Såå roligt att få ett samtal från dej
Dela den här sidan