25. apr, 2019

Vitaminer, karotenoider associerade med lägre risk för grå starr


Vitaminer, karotenoider associerade med lägre risk för grå starr.
(Direktöversatt)
(HealthDay) - Högre konsumtion av vissa vitaminer och karotenoider är förknippad med en signifikant minskad risk för åldersrelaterad katarakt (ARC) i kohortstudier, enligt en metaanalys som publicerades i januari-utgåvan av The American Journal of Clinical Nutrition. Hong Jiang, från Xi'an Jiaotong University Health Science Center i Kina, och kollegor genomförde en meta-analys av randomiserade kontrollerade studier (RCT) och kohortstudier som publicerades i juni 2018 för att utvärdera dietary vitamin- och karotenoidintag och ARC-risk. Författarna omfattade åtta RCT och 12 kohortstudier i analysen.

Forskarna fann att de flesta vitaminer och karotenoider var signifikant associerade med minskad risk för ARC i kohortstudierna, inklusive vitamin A (relativ risk [RR], 0,81), vitamin C (RR, 0,8), vitamin E (RR, 0,9) , p-karoten (RR, 0,9) och lutein eller zeaxantin (RR, 0,81). I RCT jämförde inte E eller E-karoten jämfört med placebo signifikant risken för ARC. I kohortstudier minskade risken för ARC signifikant med 26 procent för varje 10 mg / d ökning av lutein- eller zeaxantinintaget samt med 18 procent för varje 500 mg / d ökning av C-intaget med 8 procent för varje 5 mg / d ökning av β-karotenintaget och med 6 procent för varje 5 mg / d ökning av vitamin A-intag.

"Om vi ​​kunde fördröja ARC: s start med 10 år, kan det halvera antalet personer som behöver operation," sa en medförfattare i ett uttalande.

Senaste kommentaren

18.11 | 13:13

Hej Gunnar! Ja så så länge sedan det var!
Hoppas allt är bra med dig.
Tack för du kollar och gillar min sida.
Sköt om dig! Kram /Eivor

28.10 | 19:00

Hej Eivor!
Länge sedan vi sågs.Sett din fina blogg o foton. Hälsningar

12.09 | 16:26

Hej. Kul att du skriver om vallonen. Håller helt med dig att det vore underbart om vallonen kunde få liv igen med danser till populära orkestrar.jag minns med glädje den tiden..var det 1800 nyårsafton

04.05 | 19:28

Såå roligt att få ett samtal från dej

Dela den här sidan