25. apr, 2019

Mässlingsvirus är en naturlig cancerdödare.

Mässlingsvirus är en naturlig cancerdödare.
(Direktöversatt)
Hälsofrågor kanske vill tänka sig två gånger om att utrota mässling: Forskare upptäcker att viruset kan bekämpa cancer och i ett fall löst en golfbollstorlek på bara 36 timmar.

Viruset gör att cancerceller sammanfaller och exploderar, förklarar Mayo Clinic-forskaren Dr Angela Dispenzieri. Det stimulerar också immunförsvaret att upptäcka eventuella återkommande cancerceller och "dämpa dem".

Även om det är länge erkänt att mässling och andra virus är naturliga cancerfighters - det är känt som viroterapi - verkar dosen vara en viktig faktor. Dispenzieri och hennes Mayo-kollegor konstruerade eller genetiskt modifierade mässlingvirusstammen och gav den i en dos som var tillräckligt stark för att vaccinera 10 miljoner människor till en kvinna med multipel myelom i slutstadiet.

Viroterapi var en sista utvägsterapi eftersom den 49-årige kvinnan hade uthärdat varje typ av kemoterapi och två stamcellstransplantationer utan framgång. Ett svar var omedelbart. Inom fem minuter säger läkarna att hon utvecklat en huvudvärk och en temperatur på 105 grader F. innan hon började kräka och skaka. En tumör hade storleken på en golfboll försvunnit inom 36 timmar, och alla tecken på cancer hade försvunnit från hennes kropp inom två veckor.

"Jag tror att vi lyckades eftersom vi drev dosen högre än andra har drivit det", säger Mayo-forskaren Dr Stephen Russell. "Mängden virus som finns i blodbanan är verkligen föraren av hur mycket som kommer in i tumörerna."

Forskare vid University College London håller med om att viroterapi kan vara ett lovande sätt framåt i kampen mot cancer. I en studie med titeln "Measles to the Rescue", säger forskarna att "viroterapeutiska medel kommer sannolikt att bli allvarliga utmanare vid cancerbehandling" och att vaccinmassan av mässlingvirus håller speciellt hopp.

Senaste kommentaren

18.11 | 13:13

Hej Gunnar! Ja så så länge sedan det var!
Hoppas allt är bra med dig.
Tack för du kollar och gillar min sida.
Sköt om dig! Kram /Eivor

28.10 | 19:00

Hej Eivor!
Länge sedan vi sågs.Sett din fina blogg o foton. Hälsningar

12.09 | 16:26

Hej. Kul att du skriver om vallonen. Håller helt med dig att det vore underbart om vallonen kunde få liv igen med danser till populära orkestrar.jag minns med glädje den tiden..var det 1800 nyårsafton

04.05 | 19:28

Såå roligt att få ett samtal från dej

Dela den här sidan