8. nov, 2016

"Det är farligt att leva - man kan dö"

PRO ELLER ANTI? Hur bör sjukdom bemötas?

Skolmedicinen är en allopatisk behandlingsmetod av en sjukdom/ett symtom. Den utgår från en biostatistisk syn på hälsa och lyder under den kliniska vetenskapen. Allos och pathos är grekiska för andra och lidande.

Man brukar säga att skolmedicinen arbetar efter principen ”motsatt botar” (contraria contrariis). I praktiken innebär det att substansen eller substanserna som ordineras vid sjukdom har effekter på en frisk människa som inte liknar patientens symtom. Medan t ex den homeopatiska läkekonsten arbetar efter principen ”lika botar” vilket innebär att det homeopatiska medlet som ordineras ger samma eller liknande symtom hos en frisk människa som patienten uppvisar.

Skolmedicinska läkemedel är syntetiska eller semisyntetiska (kemiskt framställda). De delas in i olika indikationsområden – anestetika, antibiotika, antiepileptika, antireumatika, könshormoner, neuroleptika och psykoanaleptika (antidepressiva) för att nämna några – och består av flera olika komponenter. Förutom det aktiva ämnet (t ex fenoximetylpenicillinkalium) kan det vara paraffin, titandioxid, povidon, lidokain, aluminiumdiacetat, cetylalkohol och diverse sorters färgämnen. Varje läkemedel som godkänns av Läkemedelsverket ägs av ett läkemedelsföretag. Företaget finns som aktör på aktiemarknaden och har till första uppgift att öka omsättning och vinst.

Majoriteten av indikationsområdena börjar med ordet anti som betyder mot på latin. Antireumatika = mot reumatiska symtom. Antidepressiva = mot depressioner. Vi går mot och bekämpar med starka substanser som tillfälligt hämmar mätbart/synligt symtom men samtidigt riskerar att ge biverkningar som långsiktigt leder till känslighet för fördjupad sjukdomsbild.

Ordet bekämpa förekommer flitigt i läkemedelsreklam och reklam för fonder som samlar in pengar till t ex cancerforskning.

Anti-substanser hämmar alltså det symtom som skolmedicinen ofta karaktäriserar som själva sjukdomen, t ex migrän, men till följd även individens egna immunförsvar. På andra sidan skalan hittar vi pro-aktiva ämnen. Probiotika är kost som innehåller bakterier i syfte att stärka immunförsvaret och tarmfloran. Pro betyder med (eller för) på latin.

Alternativmedicinen bemöter ofta sjukdom (obalans) genom att följa med istället för att gå emot. Med reumatiska besvär, Med depressioner. Pro homo = Med (för) människan.

”Homeopati och kinesisk medicin är två exempel på möjliga alternativa behandlingsmetoder som inte innebär att man behandlar sjukdomen som en fiende och som därför inte skapar nya sjukdomar.” (Ur Eckhart Tolles En ny jord)

Pro eller anti? Med eller mot? Hur ska sjukdom egentligen bemötas? Som en del av människan som då också kan behandlas milt och effektivt (holistiskt – hela människan i sin helhet), eller som något frikopplat från människan som kan skäras bort eller bekämpas med våldsamma syntetiska metoder?

Vi startar krig mot cancer, hjärtsvikt, astma och svininfluensa. ”Vi måste bekämpa sjukdomarna! Vi sätter in de tyngsta och senaste kemikalierna. Bomber och granater, syntetika och vaccin!” Ändå vet vi att det enda som våld någonsin har lyckats med är att utlösa mer våld.

© Stefan Whilde, ur kommande boken "Det är farligt att leva - man kan dö"

Senaste kommentaren

18.11 | 13:13

Hej Gunnar! Ja så så länge sedan det var!
Hoppas allt är bra med dig.
Tack för du kollar och gillar min sida.
Sköt om dig! Kram /Eivor

28.10 | 19:00

Hej Eivor!
Länge sedan vi sågs.Sett din fina blogg o foton. Hälsningar

12.09 | 16:26

Hej. Kul att du skriver om vallonen. Håller helt med dig att det vore underbart om vallonen kunde få liv igen med danser till populära orkestrar.jag minns med glädje den tiden..var det 1800 nyårsafton

04.05 | 19:28

Såå roligt att få ett samtal från dej

Dela den här sidan