Text-Vitaminer
Ordet vitaminer kommer från latinets ”vita”, som betyder liv Vitaminer och mineraler måste tillföras regelbundet för att undvika brister och bibehålla hälsan. Vitaminer är nödvändiga för att upprätthålla normala fysiologiska och biokemiska funktioner. De måste tillföras via kosten.
Man känner idag till 13 vitaminer som är livsnödvändiga för människan. Dessa är A, C, D, E, K och 8 olika B-vitaminer. Varje vitamin har sin bestämda biologiska funktion.
A-vitamin är ett fettlösligt vitamin som finns i animaliska livsmedel såsom mjölkprodukter, fisk, ägg, kött, ål och lever. A-vitamin är bra för synen, skelettet, immunförsvaret, slemhinnor, huden, fosterutveckling och tillväxt. Bristande intag av A-vitamin kan leda till nattblindhet, överkänslighet mot ljus, ögonkatarr, oren hy och inflammationer i huden, mjäll och kliande hårbotten, sköra och skrovliga naglar samt ökad mottaglighet för infektioner.p
C-vitamin är en organisk syra och antioxidant. Människor saknar förmågan att producera eget C-vitamin. Istället måste då detta intas via kosten. Födoämnen som innehåller höga halter av C-vitamin är framförallt citrusfrukter som apelsiner, citroner och grapefrukt. Potatis, jordgubbar, paprika, nypon och svarta vinbär är även den en viktig källa till C-vitamin. C-vitamin är viktigt för att kroppen ska kunna ta upp järn och bidrar till att bevara ett starkt immunförsvar. Bristande intag av C-vitamin kan leda till trötthet, blödningar i tandköttet, försämrad sårläkning, muskelsvaghet samt risk för infektioner.
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Kalcium behövs för skelettet. Kroppen producerar själv D-vitamin när solen träffar huden. I de länder som det finns få soltimmar på vintern blir det därför extra viktigt att regelbundet tillföra D-vitamin via kosten. D-vitamin finns i fiskleverolja, fet fisk, äggula, lever och mejeriprodukter. D-vitamin är viktigt för skelettbildningen, nervsystemet och kalkbalansen i skelett och tänder. D-vitamin är bra för hud och hår och behövs för upptagandet av kalcium och fosfor i tarmen. Förbättrar även upptaget av mineraler. D-vitamin är även viktigt för att bevara en normal celldelning i kroppen. Brist på D-vitamin ger dålig aptit, led- och muskelvärk, retlighet, depression, benskörhet samt hudsjukdomar.
E-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Det skyddar blodkretsloppet mot förkalkningar och blodproppar. Det höjer även syrekoncentrationen i blodet, vilket är till nytta för alla celler. Det förbättrar musklernas syreförsörjning, motverkar ärrbildningar och har en läkande verkan på sår. E-vitamin finns främst i vegetabiliska oljor, rapsolja, nötter, margarin, vetegroddar, fullkornsprodukter, ägg, solrosfrön, potatis och rotfrukter, frukt, bär och mjölk. E-vitamin är bra för huden, skyddar huden mot UV-strålar. E-vitamin förbättrar syreförsörjningen hos musklerna, motverkar även ärrbildningar och har en läkande verkan på sår. Brist på E-vitamin ger led- och muskelbesvär, anemi, allergier, hjärt- och cirkulationssjukdomar, hormonella störningar samt matsmältningsproblem.
K-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är nödvändigt för bildningen av vissa koagulationsfaktorer i levern samt har stor betydelse för vår benhälsa. K-vitamin kan till viss del tillverkas av tjocktarmens bakterier. Nyfödda barn har inte börjat tillverka eget K-vitamin i tarmen då de inte har den rätta bakteriefloran än. K-vitamin finns främst i gröna bladgrönsaker som broccoli, spenat, grönkål, brysselkål och vitkål. K-vitamin är bra för skelettet samt blodets koagulation. Brist på K-vitamin gör att blodet inte kan koagulera samt ökar risken för benskörhet hos äldre. Vid behandling med det antikoagulerande läkemedlet Waran bör man vara försiktig med intaget av K-vitamin med tanke på risken för att vitaminet motverkar läkemedlets effekt.
B-vitaminer
Det finns många olika typer av B-vitaminer som var och en har sin speciella funktion.
B-vitaminer hjälper bl. a kroppen att ta upp energi ur maten och bryter ned fett, kolhydrater och protein. B-vitaminerna ser dessutom till att hår, hud och naglar håller sig starka och friska. Eftersom B-vitaminerna är vattenlösliga
behöver de tillföras kroppen varje dag.
B1(Tiamin) Behövs för ämnesomsättningen av kolhydrater, protein och fett samt nervsystemet. B1 finns främst i fläskkött, inälvsmat, bönor, sparris, ärtor, vetegroddar samt jäst. B1 förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan. Det reglerar magens saltsyreproduktion och främjar tarmens peristaltik. Brist på B1 kan ge inflammation i nerverna, besvär med hjärtfunktionen, nedsatt aptit, trötthet, koncentrationssvårigheter, matsmältningsbesvär, ryggskott, ischias samt hudbesvär.
B2(Riboflavin) B2 är centralt för cellernas energiproduktion och behövs för kolhydrat, fett- och proteinförbränningen. Vitaminet deltar också vid produktionen av fleromättade fettsyror och flera viktiga hormoner. En annan viktig funktion är att bryta ner olika gifter och läkemedel i levern. B2 finns främst i lever, mjölk, nötkött och skinka. Brist på B2 kan ge slemhinne- och hudförändringar, smärta i tungan, sprickor i mungipan, överkänslig för ljus och muskelsvaghet.
B3(Niacin) B3 är en vattenlöslig vitamin som är nödvändigt för en effektiv ämnesomsättning. B3 finns främst i proteinrika livsmedel, tonfisk, champinjoner, lax, kyckling och sparris. B3 är bra för kroppens energiproduktion, huden, bildning av röda blodceller och cellernas ämnesomsättning. B3 minskar mängden av det dåliga kolesterolet i blodet, samtidigt som det ökar mängden av det goda kolesterolet. Brist på B3 kan ge dålig aptit, illamående, sömnlöshet, torr hud, kalla händer och fötter, matsmältningsproblem samt huvudvärk.
B5(Pantotensyra) B5 finns i alla celler. B5 finns främst i lever, fullkorn, baljväxter, kli, nötter, avokado, bananer och sirap. B5 påskyndar celltillväxten och stimulerar på så sätt sårläkning, reparation av skador på hud och slemhinnor. Det fungerar även som antioxidant. Vitamin B5 sänker blodets kolesterolhalt och förbättrar leverns avgiftande verkan, däribland leverns förmåga att bryta ner medicinrester. Vitaminet är även bra för nervsystemet, immunförsvaret, klåda och irritation i hårbotten, finnar, akne samt att förebygga influensa. Brist på B5 kan ge oro, irritation, kramp, trötthet, utmattning, nedsatt tolerans mot socker, lågt blodtryck, ledvärk samt grått hår.
B6(Pyridoxin) Vitamin B6 är en vattenlöslig vitamin som upptäcktes på 1930-talet under näringsstudier på råttor. B6 finns främst i lever, kött, vetegroddar, kyckling, nätter, solrosfrön, baljväxter samt fullkornsprodukter. B6 är bra för nervernas funktion och medverkar vid bildandet av röda blodkroppar och antikroppar. Brist på B6 kan ge hudförändringar, anemi, ledsjukdomar, ödem, kramper, åderbråck, och besvär med blodsockerhalten. B8(Biotin)
B8 kan bildas av tarmfloran om den är frisk. B8 finns främst i lever, kött, fisk, ägg, sojabönor, nötter, frön och havremjöl. B8-vitamin spelar en nyckelroll i kroppens omsättning av proteiner, fett och kolhydrater och aktiverar bakterie-bekämpande enzymer. B8 är bra för cellernas ämnesomsättning, huden, naglar och hår. Brist på B8 kan ge hjärtproblem, kraftig trötthet, dålig aptit, anemi, hallucinationer, panik, muskelsmärtor, torr hud, akne, håravfall och eksem.
B9(Folsyra) Andra namn för folsyra är folat, folacin och folacinsyra. B9 finns främst i lever, broccoli, spenat, bröd, torkade bönor, linser, nässlor, och nötter. B9-vitamin är en viktig faktor för
tillväxt och är en förutsättning för att de röda blodkropparna ska kunna bildas och för normal celldelning. Vitaminet är även bra för produktionen av mjölk hos gravida
kvinnor samt för hud och
matsmältning. Brist på B9 kan ge anemi, mag- och tarmbesvär, diarré, slöhet och dåligt minne.
B12(Kobolamin) B12 måste tillföras kroppen via föda. B12 finns främst i animaliska livsmedel såsom lever, fisk, skaldjur, kött och ägg. Finns även i alger. B12 är bra för produktionen av röda blodkroppar, cellernas ämnesomsättning, celldelningen, nervsystemet. Brist på B12 kan ge anemi, trötthet, munsår, nervskador, andnöd och depression.
För att ha ett fullvärdigt liv behöver man få i sig en jämn mängd vitaminer, bland annat för att bibehålla kroppens naturliga försvar
Senaste kommentaren
Hej Gunnar! Ja så så länge sedan det var!
Hoppas allt är bra med dig.
Tack för du kollar och gillar min sida.
Sköt om dig! Kram /Eivor
Hej Eivor!
Länge sedan vi sågs.Sett din fina blogg o foton. Hälsningar
Hej. Kul att du skriver om vallonen. Håller helt med dig att det vore underbart om vallonen kunde få liv igen med danser till populära orkestrar.jag minns med glädje den tiden..var det 1800 nyårsafton
Såå roligt att få ett samtal från dej